Sådan koger du det perfekte æg

Det kan lyde som det letteste i hele verden, men at koge det perfekte æg, er ikke altid helt så nemt som det lyder. Det nemmeste er at købe en æggekoger som denne og prøve sig lidt frem. Når man har fundet den formel, der passer lige præcis til ens smag, er det nemt at kopiere denne igen og igen.

Hvis man ikke lide har sådan en ved hånden, og skal bruge den helt traditionelle metode med en gryde og vand, er der her et par gode opskrifter til hvordan du laver det perfekte æg, uanset om det skal være blodkogt eller hårdkogt.

En ting der spiller en meget stor rolle, men som der er mange der glemmer vigtigheden af, er størrelsen på ægget. Et æg vejer typisk 60 gram, men det kan nemt svinge fra 50 til 70 alt efter størrelsen. Procentvis er dette en stor forskel, og derfor betyder det naturligvis også noget i forhold til tilberedningen. Her er taget udgangspunkt i et L.

Den helt enkle tommelfinger regel siger at at blødkogt æg skal koge i ca. 5-6 minutter alt efter størrelse, mens et hårdkogt skal have 8 minutter.

Du kan dog også gå lidt mere “videnskabeligt” til værks – her er hvad du gør:

Tag en gryden og fyld ca. halvanden centimeter vand i den. Sørg for at holde låget på gryden, så varmen ikke forsvinder. Så lad det koge i et 10-20 sekunder med låg på. Herfter ligger du æggene ned i gryden og lad dem koge/dampe i ca. 6 minutter (6 minutter for et L, 6,5 minutter for et XL æg)

Tag dem op og hæld kogende gang over, så kogeprocessen stoppes. Her efter har du et perfekt kogt æg.